Van oudsher denken we “ieder pondje gaat door het mondje”. Maar is dat wel zo? Het wordt steeds duidelijker dat het wel of niet afvallen geen energieprobleem is maar een hormonaal probleem, waar het darmmicrobioom ook nog eens een belangrijke rol in speelt. Om Hippocrates nog maar eens te citeren: “elke ziekte start in de darmen”. Maar ook alle gezondheid start in de darmen. Lees hoe je je darmmicrobioom voor je kan laten werken bij een gezond lichaamsgewicht.
Wat gebeurt er in je lichaam als je te dik wordt?
Evolutionair heeft dik worden de functie om je overlevingskansen te vergroten. Honger en ondervoeding is namelijk een belangrijke doodsoorzaak van de mens. Helaas wordt door onze westerse manier van leven dit overlevingsmechanisme hormonaal getriggerd en worden we met z’n allen ieder jaar steeds een beetje dikker.
Twee hormonen zijn erg belangrijk bij het wel of niet krijgen van overgewicht: insuline en leptine. Insuline regelt het bloedsuikerniveau in je bloed en zorgt ervoor dat je vet aanmaakt en opslaat. Leptine is belangrijk voor het verzadigingsgevoel.
Twee hormonen zijn erg belangrijk bij het wel of niet krijgen van overgewicht: insuline en leptine.
Insulineresistentie: een silent killer!
Doordat we de laatste tientallen jaren veel meer koolhydraten zijn gaan eten, maakt onze alvleesklier veel meer insuline aan. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat de koolhydraten uiteindelijk in de vorm van glucose onze cellen binnen kunnen komen om de cel daar van energie te kunnen voorzien. Je hebt dus meer insuline nodig als je meer koolhydraten eet.
In een gezonde, natuurlijke situatie is dit allemaal netjes op elkaar afgestemd. Maar voor veel mensen is dit niet zo. De lichaamscellen zijn, door onze westerse manier van eten, immuun geworden voor de insuline waardoor glucose niet goed de cellen binnen kan komen. Dit noem je insulineresistentie, een ware silent killer in de westerse wereld.
De schatting is dat wel de helft van de westerse bevolking, zonder dat ze het weten, hier last van heeft. Insulineresistentie is een voorloper van Diabetes 2 en Alzheimer en wordt in verband gebracht met vele andere westerse chronische ziekten.
Insulineresistentie houdt je in de ‘vet-opslag-modus’
Naast gezondheidsproblemen zorgt het er ook voor dat je niet af kan vallen en vet opslaat. Je lichaam doet verwoede pogingen al die koolhydraten en suiker netjes op te ruimen en gaat steeds meer insuline produceren. Met als gevolg dat je lever wordt geïnstrueerd vet op te slaan.
Mensen met insulineresistentie kunnen lastig of nauwelijks afvallen. Zelfs niet als je weinig eet of veel aan sport doet.
Leptine een minder bekend hormoon
Vetcellen maken leptine aan. Dus als je meer vet hebt komt er meer leptine in je bloed terecht. Dit hormoon komt aan in je hersenen (bij de hypothalamus) en geeft vervolgens allerlei signalen door. Bijvoorbeeld naar je tong, die meer gevoelig wordt voor zoetigheid. Of je schildklier die wordt aangezet wat harder te werken (waardoor je meer gaat verbranden).
Je lever krijgt bijvoorbeeld het signaal om je lichaam meer aan te zetten om vet te verbranden. Al met al krijg je het bericht door: “ik ben verzadigd, heb genoeg gegeten!”.
Je zou denken dat mensen die te zwaar zijn en eetproblematiek kennen niet genoeg leptine aanmaken, waardoor ze geen rem voelen. Dan zou je het probleem makkelijk kunnen oplossen door te dikke mensen leptine te geven. Maar deze oplossing lijkt niet te werken.
Het blijkt juist dat mensen met overgewicht juist heel veel leptine aanmaken, maar ongevoelig zijn geworden voor het hormoon, waardoor het zijn functie niet meer kan uitvoeren. Je hersenen kunnen het signaal dat je vol zit niet meer goed doorgeven. Zelfs als je vol zit, blijf je trek houden!
Waarom hebben veel mensen last van insuline- en leptinerestentie?
Insuline en leptine zijn hormonen. Hormonen zijn moleculen die berichten doorgeven. Je kan het vergelijken met het versturen van een e-mail. Je kan een bericht versturen maar als het email adres niet klopt, komt het bericht niet aan.
Resistentie betekent dat de lichaamscellen ongevoelig zijn geworden voor de hormonen insuline en leptine. Het blijkt dat de receptoren voor leptine en insuline bij mensen met resistentie zijn geblokkeerd. Het bericht komt niet meer aan!
Stress is een belangrijke veroorzaker van insuline- en leptineresistentie
Evolutionair gezien is honger een stress veroorzaker. Als we honger hebben is het handig dat ons lichaam energetisch zuinig wordt afgesteld en we juist makkelijk vet en reserves opslaan.
Maar ons westers leven veroorzaakt chronische stress. De nieuwsberichten waarmee we dagelijks worden geconfronteerd, onverwerkte trauma’s, niet genoeg slaap, te weinig zonlicht en te weinig buiten zijn. Het veroorzaakt allemaal stress, met als gevolg dat we veelal constant in de ‘vetopslaan-modus’ staan en niet kunnen afvallen.
Maar ook de manier van eten veroorzaakt veel stress voor het lichaam. Westerse voeding zit vol met suiker, geraffineerde omega 6 olie en gluten van granen, die voor veel inflammatie en stress zorgen.
Toxines veroorzaken hormonale problemen
Bepaalde Toxines bezetten de receptorplaatsen waardoor hormonen als insuline en leptine niet hun werk kunnen doen. Toxines vind je natuurlijk veel in onze omgeving in de westerse wereld. Daarom is het belangrijk zo puur en natuurlijk mogelijk te leven.
Maar waar veel mensen niet aan denken is dat de toxines ook van binnenuit kunnen komen. Een bron van toxines zijn de stoffen van ziekmakende micro-organismen die in onze spijsverteringskanaal worden geproduceerd.
Een bron, waarin toxines worden geproduceerd, waar veel mensen niet aan denken is ons darmmicrobioom
Het is dus heel belangrijk dat je een goede gezonde samenstelling hebt van al dat microleven in je buik.
Het darmmicrobioom bepaalt je gezondheid
Het leven in je darmen bestaat uit schimmels, gisten, bacteriën, protozoa, parasieten zoals wormen. Dit leeft in een gezond lichaam in symbiose met jou. Het darmmicrobioom zorgt ervoor dat je niet ziek wordt en je immuniteit optimaal wordt onderhouden. Het zorgt ervoor dat wat je eet ook echt opgenomen wordt. En ook dat stoffen die je lichaam niet nodig heeft snel het weer verlaat. Super bepalend dus voor hoe gezond je bent of hoe je je voelt.
Als je darmmicriobioom uit balans is heb je niet die symbiose, maar produceert al dat microleven ook nog eens toxines die op allerlei fronten je gezondheid kunnen ondermijnen. Zo dus ook toxines die bijdragen aan insuline en leptine resistentie.
Wanneer je darmmicrobioom uit balans is, kan je er letterlijke en figuurlijk gif op innemen dat je darmwand ook constant geïrriteerd en ontstoken is. Met als gevolg dat de darm-bloedbarrière niet netjes meer is gesloten. De geproduceerde toxines kunnen dus ook gemakkelijk je bloedbaan binnen komen en zo de insuline en leptine resistentie verergeren.
Ga weer natuurlijk leven en eten!
Als je graag een paar kilo’s kwijt wil, start dan altijd met je darmgezondheid te verbeteren en je stress te verminderen. Het gaat om de kwaliteit en niet de kwantiteit. Eet echt, kook zelf en haal je producten lokaal. Je lichaam wijst je altijd de weg.
Voor iedereen betekent dit dat je minder koolhydraten moet gaan eten. Voor een ander kan het beteken dat je nog een stapje verder moet gaan om te helen, door bijvoorbeeld het darmmicrobioom opnieuw op te bouwen. Of je lijf langere tijd in ketose te brengen. Of zelfs over te schakelen naar een carnivore leefstijl.
Wil je hier graag advies over? Laat het ons weten, we beantwoorden graag je vragen.
Stuur je vraag eenvoudig naar info@wholybones.nl en we nemen contact met je op.
Wil je direct zelf aan de slag en een flinke verbetering in je darmgezondheid aanbrengen. Bekijk dan eens het unieke 2-weken Wholy Bones Vast programma: “Begin maar Vast”. Hierbij combineren we vasten met Wholy Bones Bottenbouillon en heerlijke koolhydraatarme Wholy gerechten. Waardoor je in een korte tijd veel gezondheidseffecten kan behalen.
Wholy Bones Bottenbouillon is sowieso een magische drankje. Deze lokaalgemaakte bottenbouillon bevat vele bijzondere ingrediënten die helend werken voor je darmwand. Zo zorgt deze magische drank er indirect voor dat al die vervelende toxines minder kans maken en je makkelijker hormonaal in balans komt.