Alles over Bone Broth

Bone broth, ook wel bekend als bottenbouillon, is een langzaam getrokken bouillon gemaakt van dierlijke botten (zoals rund, kip, lam of vis), vaak gecombineerd met groenten, kruiden en appelazijn. Door het langdurig koken, soms wel 12 tot 48 uur, worden waardevolle voedingsstoffen zoals collageen, gelatine, aminozuren, mineralen en andere bioactieve stoffen uit de botten en het bindweefsel gehaald.

Het resultaat? Een rijke, voedzame drank die traditioneel wordt gebruikt voor ondersteuning van het immuunsysteem, de darmgezondheid, huid en gewrichten.

Waar komt Bone Broth vandaan?

Hoewel bone broth de laatste jaren enorm populair is geworden in gezondheidscirkels, is het allesbehalve nieuw. Culturen over de hele wereld maken al duizenden jaren bouillons van botten:

  • China gebruikt bone broth traditioneel in de Chinese geneeskunde.
  • Frankrijk staat bekend om ‘bouillon’ en ‘fonds’, essentieel in klassieke keuken.
  • Afrikaanse, Midden-Oosterse en Zuid-Amerikaanse culturen hebben al eeuwen hun eigen varianten van bottenbouillon.

Bone broth is dus geen trend, maar een herontdekking van een eeuwenoude traditie. Lees ons artikel

Is bone broth bekender dan bottenbouillon?

In Nederland wordt vaak gesproken over bottenbouillon, maar de term bone broth wint snel terrein. Vooral in de context van gezondheid, sport, biohacking en wellness wordt de Engelse term gebruikt, omdat deze wereldwijd synoniem staat voor de ambachtelijke, langzaam getrokken versie, niet te verwarren met gewone bouillonblokjes of soep.

In feite:

  • Bottenbouillon = de Nederlandse benaming
  • Bone broth = de internationale (en vaak meer premium/gezondheidsgerichte) benaming

Bij Wholy Bones gebruiken we bewust de term “bottenbouillon”, om het voor onze klanten herkenbaar te houden en de focus te leggen op kwaliteit, puurheid en gezondheid.

Hoe maak je zelf bone broth?

Zelf bone broth maken is eenvoudig, maar vraagt vooral tijd en geduld. Hier is een basisrecept voor kippen en runderbouillon:

Ga voor een mooie, gezonde bouillon op zoek naar botten van goed gevoerde dieren die buiten hebben gelopen.

Ingrediënten voor ± 2,5 liter kippenbouillon:

  • 1-1,5 kg kippen- of kalkoenvlees met bot (hele kip, kippen- of kalkoenpoten, -vleugels)
  • 3-4 winterwortelen schoongeraspt en in grove stukken gesneden
  • 1 kleine ui gepeld en in parten gesneden
  • ±20 peperkorrels
  • 10 g zeezout
  • 2-3 takjes tijm of rozemarijn
  • water (1 cm boven de ingrediënten)

Bereidingswijze kippenbouillon:

  1. Doe alle ingrediënten in een braadpan en breng zachtjes aan de kook. Schep de schuimlaag die ontstaat er van af.
  2. Doe de deksel op de pan en zet de bouillon in een oven (90° C) voor 8 uur. Of als je een slowcooker hebt, kun je de bouillon hierin maken.
  3. Als de bouillon klaar is, zeef je de bouillon om hem helder te krijgen. Pak een grote pan, plaats er een zeef op met een theedoek er in. Giet voorzichtig de hele inhoud in de zeef. Je kunt ook eerst de grove stukken er met een zeef uithalen.
  4. Haal het vlees van het bot en bewaar dit vlees voor je maaltijden.
  5. Voor extra voeding: Snijd de botjes open en schraap het merg eruit en voeg dit toe aan de bouillon

Ingrediënten voor ± 2,5 liter runderbouillon

  • 1-1,5 kg schenkel, bot met vlees
  • 3-4 winterwortelen schoongeraspt en in grove stukken gesneden
  • 1 kleine ui gepeld en in parten gesneden
  • ±20 peperkorrels
  • 10 g zeezout
  • 2-3 takjes tijm of rozemarijn
  • water (1 cm boven de ingrediënten)

Bereidingswijze runderbouillon:

  1. Doe alle ingrediënten in een braadpan en breng zachtjes aan de kook. Schep de schuimlaag die ontstaat er van af.
  2. Doe de deksel op de pan en zet de bouillon in een oven (90° C) voor 12 uur. Of als je een slowcooker hebt, kun je de bouillon hierin maken.
  3. Als de bouillon klaar is, zeef je de bouillon om hem helder te krijgen. Pak een grote pan, plaats er een zeef op met een theedoek er in. Giet voorzichtig de hele inhoud in de zeef. Je kunt ook eerst de grove stukken er met een zeef uithalen.
  4. Haal het vlees van het bot. En bewaar dit vlees voor je maaltijden.
  5. Voor extra voeding: Snijd botten open en schraap het merg eruit en voeg toe aan de bouillon.

Wil je niet zelf uren in de keuken staan?

Bij Wholy Bones bieden we hoogwaardige, kant-en-klare bone broth – langzaam getrokken, puur, en boordevol voedingsstoffen.

Waar staan wij voor met Wholy Bones?

Whole

Alles is met elkaar verbonden en heelheid is onze leidraad. Voeding is meer dan het samenvoegen van losse ingrediënten. Vitale gezonde voeding is heel en met passie en aandacht gemaakt.

wholybones-bottenbouillon-lokaal-gemaakt-goed-voor-je-darmgezondheid-koeien-in-de-wei

Health

Gezondheid staat centraal. Alles is met elkaar verbonden. Geen gezond lijf zonder gezonde darmen. Geen gezonde darmen zonder gezonde voeding. Geen gezonde voeding zonder gezonde bodems. Geen gezonde bodems zonder gezonde dieren. Geen gezonde dieren zonder gezonde boeren en een gezonde keten.

wholybones-bottenbouillon-recept-spaanse-paella lente

Organic

Organisch betekent letterlijk voortkomend uit iets levends. Leven ontstaat uit leven. We groeien organisch, alle stappen zijn een logisch gevolg van de vorige stap. Hierdoor blijven we een beweeglijke creatieve stabiele en vrije organisatie.

Wholy Bones bottenbouillon recept daslook lente

Local

We geloven in een menselijke maat. Een lokale economie. Doordat we lokaal werken met echt menselijk fysiek contact zijn we een robuust bedrijf gebaseerd op verbinding en vertrouwen en blijft de voedingsketen kort.

Yummie

We worden blij van onze producten die heerlijk smaken en onze programma’s en recepten die onze klanten inspireren. We krijgen energie van de mensen met wie we samen werken.

Wil jij ook lokaler en gezonder bezig zijn?

Bestel en gebruik dan onze bottenbouillon.