Wholy Bones Bottenbouillon recept met seizoensgebonden producten

Bone Broth recept met bloemen
dinerlente

Champignonsstoof

Champignonsstoof Lekker snel klaar. Je kan er natuurlijk de standaard aardappelpuree bij serveren maar beter voor je darmen is het…
wholybones-bottenbouillon-recept-asperges-dille lente
dinerlente

Romig vispotje met asperges

Romig vispotje met asperges Wat een fijne lente uitstraling heeft dit gerecht door de asperges, lichtgele saus, groene dille en…
Wholy Bones bottenbouillon recept lente blauwe druifjes
lentesoep

Paddenstoelensoep met kip

Paddenstoelensoep met kip Deze fluweelzachte maaltijdsoep warmt je helemaal op en geeft je meteen ook een verzadigd gevoel zodat je…
Wholy Bones bottenbouillon recept lente
dinerwinter

Kip Yakitori met groenten

Kip Yakitori met groenten Gebruik je laatste pompoenen voor dit smakelijke Japanse gerecht met veel umami smaak. diner • bereidingstijd:…
Wholy Bones bottenbouillon recept winter boerenkool
dinerwinter

Boerenkool risotto

Boerenkool risotto De gehakte walnoten geven net die fijne crunch aan deze risotto en de Taleggiokaas maakt het extra speciaal.…
Wholy Bones bottenbouillon recept winter linzensoep
soepwinter

Hartverwarmende linzensoep

Hartverwarmende linzensoep Een winters verwarmend soepje vol met darmgezondheid bevorderende kruiden. Warme kruiden als gember, kurkuma, komijn zorgen ervoor dat…
Wholy Bones bottenbouillon recept winter pastinaak soep
makkelijksoepwinter

Minestrone soep

Een traditionele Minestrone soep bevat natuurlijk lekker veel vermicelli. Maar vermicelli bevat snelle koolhydraten vandaar dat we het hebben weggelaten.…
Wholy Bones bottenbouillon recept herfst bladeren
dinerherfstvlees

Ierse stoofpot

Een Ierse stoofpot is de perfecte maaltijd om te maken als het weer kouder begint te worden! Vol met heerlijke…
Wholy Bones bottenbouillon recept knoflookbollen
dinervleeszomer

Chimichurri traybake

Chimichurri traybake Op drukke doordeweekse dagen is een makkelijk bakplaatrecept altijd een uitkomst. Lekkere zomerse peultjes met knapperige kipkluifjes en…
wholybones-bottenbouillon-lokaal-gemaakt-goed-voor-je-darmgezondheid-recepten-viooltjes
lenterecept

Toscaanse kip

Toscaanse kip Zacht gestoofde kip in een pittige en romige saus. Een heerlijke combinatie. En als je er een knapperig ciabatta broodje…
wholybones-bottenbouillon-lokaal-gemaakt-goed-voor-je-darmgezondheid-recepten-vlierbes
lenterecept

Kitchari Rijst

Kitchari Rijst Kitchari is een oud Egyptisch gerecht dat veel op straat wordt verkocht. Je kan het maken als eenvoudige…

 

Bottenbouillon recept: leer het zelf maken met deze tips

Bottenbouillon is een echt superfood, rijk aan voedingsstoffen die goed zijn voor jouw huid, gewrichten, bindweefsel en immuunsysteem. In dit artikel laat ik je zien hoe je zelf eenvoudig bottenbouillon kunt maken. Wanneer je het een keer hebt geprobeerd, wil je nooit meer terug naar bouillonblokjes!

Welke botten gebruiken?

Voor de beste bouillon gebruik je runderbotten, vooral de stukken met veel bindweefsel. Denk aan mergpijpjes, knieën of gewrichten van rund. Hieruit komen tijdens het koken belangrijke voedingsstoffen zoals collageen, gelatine, mineralen en aminozuren vrij.

Wat heb je nodig?

  • Ongeveer 2 à 3 kg botten (bij voorkeur van rund)

  • 3 à 4 liter water

  • 2 eetlepels appelazijn of azijn (helpt bij het onttrekken van voedingsstoffen uit de botten)

  • Eventueel groenten, kruiden en specerijen naar smaak

Hoe maak je het?

  1. Doe de botten in een grote pan en voeg het water toe.

  2. Voeg vervolgens de appelazijn toe. Dit helpt om de mineralen beter uit de botten te trekken.

  3. Laat het mengsel ongeveer 30 minuten staan voordat je het vuur aanzet. Zo krijgen de zuren de tijd om alvast voedingsstoffen los te maken.

  4. Breng de pan langzaam aan de kook.

  5. Zodra het kookt, zet je het vuur laag zodat het heel zacht blijft trekken.

  6. Schep schuim en overtollig vet af met een schuimspaan of schep.

  7. Laat de bouillon minimaal 12 tot 24 uur trekken. Hoe langer, hoe rijker aan voedingsstoffen.

  8. Na het koken laat je de bouillon afkoelen.

  9. Zeef de bouillon om de botten en stukken groente eruit te halen.

  10. Bewaren kun je doen in de koelkast (maximaal 5 dagen) of in de vriezer (meerdere maanden).

Waarom is bottenbouillon zo gezond?

Door het lange trekken van de botten komen er voedingsstoffen vrij die goed zijn voor jouw gezondheid. Gelatine en collageen ondersteunen het bindweefsel, de huid en de gewrichten. Mineralen zoals calcium, magnesium en fosfor versterken het immuunsysteem. Daarom wordt bottenbouillon vaak als superfood gezien.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak kun je bottenbouillon drinken?
Zelf drink ik het bijna dagelijks, maar het hangt natuurlijk af van jouw doelen. Vooral bij herstel of wanneer je extra ondersteuning voor je gewrichten of huid zoekt, is het een goede aanvulling.

Kan ik botten hergebruiken?
Ja, je kunt de botten soms een tweede keer gebruiken, maar de voedingsstoffen zijn de tweede keer wel minder rijk.

Waar vind ik goede runderbotten?
Je kunt botten kopen bij de slager of boerderijwinkel. Soms moet je even zoeken, omdat niet elke slager ze standaard heeft liggen. Vraag gerust: “Hebt u botten voor bottenbouillon?” — vaak kunnen ze ze gratis of voor een kleine prijs leveren.

Mag ik groenten toevoegen?
Zeker. Je kunt bijvoorbeeld ui, knoflook, wortel, selderij of kruiden toevoegen voor extra smaak en voedingsstoffen.