Raasdondersoep met bonenkruid
Raasdonders is een ouderwets Nederlands woord voor kapucijners en “Raasdonders” is ook een ouderwetse uitdrukking die gebruikt werd om schrik of verbazing uit te drukken. Het is vergelijkbaar met het hedendaagse “Verdraaid!”, “Potverdorie!” of “Wat een verrassing!”. Laat deze soep je verrassen en ‘potverdorie wat lekker’, zeggen.
soep • 4 personen • bereidingstijd: 45 minuten
Ingrediënten
- 1 ui gesnipperd
- 1 teen knoflook geperst
- 4 takjes bonenkruid fijn gesneden
- bieslook fijn gesneden naar smaak
- 50 gr gerookt buikspek
- 500 ml Wholy Bones bottenbouillon
- 250 g kapucijners geweekt of versvan het land
- 50 g crème fraîche
* De weektijd van kapucijners ligt tussen de 8 en 12 uur. Daarna is de kooktijd nog eens 60 min
Bereiden
- Fruit in wat boter het uitje, knoflook en bonenkruid en het buikspek aan.
- Voeg vervolgens de geweekte of verse kapucijners toe en de bouillon en kook net zo lang tot de bonen gaar zijn.
- Haal de helft van de kapucijners eruit en pureer de overige met de bouillon.
- Maak op smaak met extra bonenkruid, bieslook, peper en zout.
- Verdeel de crème fraîche over de 4 borden en voeg daar de hele kapucijners bij nadat deze nog even warm gemaakt zijn.
- Giet de gepureerde soep over de bonen en crème fraîche in het bord. Serveer het vervolgens direct.
Bonenkruid is niet alleen lekker peperig, en daarom altijd lekker om aan
een ‘bonengerecht’ toe te voegen, maar ook goed voor de vertering van
peulvruchten. Je hebt dan minder last van ‘winderigheid’.
Ook verzacht bonenkruid de pijn bij een bijensteek, door wat blaadjes
over de steekwond te wrijven