Spaanse Paella – lang leve de liefde!

Er bestaat een romantische theorie dat Paella uit liefde is ontstaan. Het woord ‘paella’ is een verbastering van de woorden ‘para ella’. Dit betekent ‘voor haar’ in het Spaans en duidt erop dat de mannen het gerecht vaak voor hun vrouwen bereiden. Een mooie Wholy gedachte!      

diner • 4 personen • bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 200 g (biologische) chorizo  
  • 1 ui, gesnipperd 
  • 400 g kippendijen, in blokjes
  • 200 g grote garnalen 
  • 20 mosselen of venusschelpen 
  • 300 g paella rijst of risotto rijst
  • 200 g erwtjes, diepvries
  • 2 paprika’s, in blokjes gesneden 
  • 1 rode peper, fijngesneden 
  • 1 tl gerookte paprikapoeder 
  • 1 zakje saffraandraadjes 
  • 1 blik tomatenblokjes 
  • 500 ml Wholy Bones kippenbouillon 
  • 1 citroen 
  • verse peterselie 
  • zout 
  • peper 

Bereiden

  1. Snijd de chorizo in stukjes. Bak deze (zonder olie) in een grote Paella of wokpan. Als de chorizo iets krokant is geworden haal je de stukjes uit de pan en laat je ze uitlekken. Laat het vet in de pan.
  2. Voeg de blokjes kip toe aan de pan en bak mee tot deze rondom goudbruin zijn (hoeft nog niet gaar te zijn).
  3. Gebruik je rauwe garnalen dan kun je ze even meebakken met de kip.
  4. Voeg de paprika’s in blokjes, de ui en de rode peper toe en roerbak even mee.
  5. Doe dan de rijst erbij en schep goed door.
  6. Verwarm de Wholy Bones kippenbouillon in een pannetje samen met de saffraandraadjes.
  7. Voeg de tomatenblokjes en paprikapoeder toe aan de rijst, schep er 2 soeplepels Wholy Bones kippenbouillon bij en laat dit al roerend door de rijst opnemen. Herhaal dit tot de rijst ongeveer gaar is.
  8. Doe halverwege ook de erwtjes (bevroren), gebakken chorizo en de venusschelpen erbij en laat deze garen in de Paella. Gebruik je voorgekookte garnalen dan kun je deze nu toevoegen.
  9. Voeg de mosselen toe en doe de deksel op de pan zodat deze open gaan staan.
  10. Proef of de Paella goed op smaak is en voeg eventueel een beetje peper, zout of iets pittigs toe.
  11. Besprenkel de Paella voor het serveren met wat citroen en garneer met schijfjes citroen en peterselie. 

Tip Wil je graag een vleesvrije Paella maken dan kun je de chorizo vervangen door zongedroogde tomaten en de kip door halloumi.
Heb je geen saffraandraadjes dan kun je ook een halve theelepel kurkuma gebruiken om de Paella een mooie kleur te geven. 

 

*

Gooi de ramen open 
Laat de wereld binnen 
De winter geeft zich over 
De lente kan beginnen 

Stef Bos, Nederlandse zanger en acteur

*