Een belangrijk ingrediënt van de bottenbouillon is collageen. Dus een Wholy weetje over collageen kan natuurlijk niet ontbreken!

Wat is collageen?

Collageen stamt af van het Griekse woord kolla dat binden of samenbinden betekent. Het is de lijm die we nodig hebben om onze lichaamscellen bij elkaar te houden. Als je bouillon maakt dan zorg je door het brouwproces dat vel, kraakbeen, gewrichten, bindweefsel en botten veranderen in een drankje vol met dit belangrijke ingrediënt collageen.

Collageen is een vezelachtig eiwit. 30 procent van het eiwit in je lichaam bestaat uit collageen. Het is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam en zorgt ervoor dat je niet ‘uit elkaar valt’.  Het geeft structuur, ondersteuning of kracht aan je huid, spieren, botten en bindweefsel. Het zorgt voor gezonde organen, goede functionerende bloedvaten en een intacte darmwand.

Eiwitten, en dus ook collageen, zijn gemaakt van aminozuren. Je kan aminozuren vergelijken met legoblokjes. Van de legoblokjes maak je de structuren die je lichaam nodig heeft. Het is dus erg belangrijk dat je de goede legoblokjes op voorraad hebt!

De belangrijkste aminozuren waaruit collageen bestaat zijn:

  • proline
  • glycine
  • hydroxyproline

Om een mooie collageen helixstructuur te maken zijn naast deze aminozuren ook vitamine C, zink, koper en mangaan nodig.

Vele soorten collageen

Collageen is vrijwel overal nodig in je lichaam en er zijn dan ook wel achtentwintig verschillende type collageen ontdekt. Die ieder weer specifieke eigenschappen bevatten.
De vijf belangrijkste soorten collageen en wat ze doen zijn:

  • Type I. Dit type vormt 90% van het collageen van je lichaam. Type I is dicht opeengepakt en wordt gebruikt om structuur te geven aan je huid, botten, pezen en bindweefsel.
  • Type II. Dit type wordt aangetroffen in elastisch kraakbeen en zorgt voor soepele gezonde gewrichten.
  • Type III. Dit type wordt aangetroffen in spieren, slagaders en organen.
  • Type IV. Dit type wordt aangetroffen in de lagen van je huid.
  • Type V. Dit type wordt aangetroffen in het hoornvlies van je ogen, sommige huidlagen, haar en weefsel van de placenta.

Kippenbouillon bevat meer collageen type II en runderbouillon bevat meer type III collageen.
Het is dus interessant om beide bottenbouillon af te wisselen, zodat je lichaam makkelijk de verschillende collageen structuren kan maken.

Wat gebeurt er wanneer ik ouder word?

Je lichaam produceert minder collageen wanneer je ouder wordt. Ook wordt het bestaande collageen makkelijker afgebroken. Wanneer vrouwen in de menopauze komen wordt het aanmaken van collageen in het lichaam nog eens extra teruggeschroefd.

Hoe weet je of je een tekort hebt aan collageen?

Je kan de hoeveelheid collageen niet meten via een bloedtest of andere test. Maar je kan wel naar de signalen van je lichaam luisteren om erachter te komen of je een tekort hebt.
Dit zijn tekenen van een collageen tekort:

  • Huid met veel rimpels, sinaasappelhuid
  • Snel spierpijn, lastig spiermassa op kunnen bouwen. Bijvoorbeeld slappe been en bilspieren
  • Stijve pezen, spieren en gewrichten
  • Gewrichtspijn of artrose door versleten kraakbeen.
  • Maag en darmproblemen als gevolg van het dunner worden van de beschermende laag in het spijsverteringskanaal.
  • Problemen met bloeddruk, door inflexibele aderen

Veel mensen hebben een tekort aan collageen. Dit komt doordat we niet meer de goede legoblokjes (aminozuren) binnen krijgen. We hebben vaak collageen arme gerechten. Plantaardige voeding heeft een gezond imago. Terwijl collageen alleen in dierlijke voeding zit. En als we al vlees eten, is het vaak spiervlees, zoals gehakt en kipfilet. Suddergerechten of gerechten gemaakt van vlees van andere delen van het dier of bottenbouillon zijn vergeten producten. En dat is natuurlijk heel jammer. Het zou mooi zijn als we weer het hele dier van kop tot staart zouden eten. Dat is niet alleen respectvol naar het dier, maar ook nog eens erg gezond!

A bouillonnetje a day keeps the doctor away!

 

Bronnen

  • Fallon Morell, Sally, Nourishing Broth, Grand Central Lifestyle publisher, New York 2014
  • Ricard-Blum, S. (2011). The Collagen Family. Cold Spring Harbor Perspectives in Biology.

Wil je graag Wholy Bones bottenbouillon bestellen?

 


Wil je graag zelf bottenbouillon maken? We delen graag het recept.

Meld je aan en ontvang de link voor de download: