Glutamine is een belangrijk aminozuur dat een rol speelt in vele lichaamsfuncties. Het speelt een rol in de celgroei, in de DNA synthese. Het zorgt voor een gezonde immuniteit. Het is de belangrijkste energiebron van je darmcellen in de dunne darm. En glutamine is letterlijk voedsel voor een goed functionerend brein! Een erg belangrijk stofje dus. Zo belangrijk dat je lichaam het zelf maakt, in spierweefsel, vetweefsel, longen en hersenen. Het is ook een smaakversterker en wordt veel toegevoegd als MSG (monosodiumglutamaat) aan voedingsmiddelen. En dit heeft juist weer een minder gezonde kant.
Hoe werkt glutamine voor je mentale gezondheid?
Glutamine wordt in je lichaam omgezet in glutamaat, een prikkelend opwekkend stofje of GABA wat juist rustgevend is en je laat ontspannen. In een gezond lichaam en gezonde darmen is het evenwicht tussen glutamaat en GABA goed geregeld. Je bent niet depressief en down en ook niet overprikkeld of hyperactief.
Overgevoeligheid voor glutamaat
Veel mensen zijn gevoelig voor glutamaat. Ze krijgen mentale problemen, een ‘hersenmist’, migraine, hoofpijn, ze voelen zich altijd gespannen, beweeglijk en zijn snel overprikkeld. De darmgezondheid speelt een belangrijke rol voor deze overgevoeligheid.
De darmflora is vaak niet in balans. Het rustgevende stofje GABA wordt namelijk geproduceerd door helpende melkzuur producerende bacteriën. Maar als deze niet genoeg aanwezig zijn, is het natuurlijk lastiger om de balans tussen het rustgevende GABA en prikkelende glutamaat te regelen. Daarnaast hebben veel mensen last van een ongezonde darmwand die glutamaat doorlaat en rechtstreeks via de bloedstroom in de hersenen brengt. Dit zorgt voor overprikkelde hersenen en mentale problemen.
Mono Sodium Glutamaat (MSG) brengt nog meer verstoring
Wat ook niet helpt is dat onze voedingsmiddelen vol zitten met Mono sodium glutamaat (MSG). Het geeft het eten die heerlijke hartige smaak (Umami). Het is zelfs een verslavend stofje, omdat het zo lekker is. MSG lijkt op het ‘natuurlijke glutamaat’ maar is gesynthetiseerd en heeft net een andere vorm dan het natuurlijke glutamaat. Allereerst bevat MSG het een natrium atoom. Daarnaast zit de molecuulstructuur ruimtelijke net even anders in elkaar. Het is daardoor een potentieel schadelijk stofje wat zich ophoopt in je lichaam en de hersenen en daardoor voor overprikkeling kan zorgen.
Wat kan je doen als je je herkent in de klachten?
Vermijd producten met de bewerkte vorm van glutamaat, MSG. Het zit helaas in bijna elk bewerkt voedingsmiddel en heeft vele benamingen. Dus de makkelijkste manier, om er zeker van te zijn dat je geen MSG binnenkrijgt, is om zelf te gaan koken met verse ingrediënten en geen bewerkte levensmiddelen te eten.
Verbeter je darmgezondheid
Bottenbouillon bevat van nature het natuurlijke glutamaat. Door de bouillon milder te bereiden door het minder lang te laten trekken en de verhouding bot en vlees gunstiger te maken, zorg je ervoor dat er minder glutamaat in de bouillon komt en het makkelijker te verdragen is voor mensen met darmklachten. Het natuurlijke glutamine en andere belangrijke stoffen in de bottenbouillon (glycosaminoglycanen) helen de darmwand en zorgen ervoor dat je geneest en je mentale klachten gaan verminderen.
Daarnaast is het belangrijk dat er meer van het rustgevende stofje GABA in je darmen wordt gemaakt door de GABA producerende micro-organismen, zoals melkzuurbacteriën. Deze melkzuurbacteriën vind je in gefermenteerde groenten (bijvoorbeeld zuurkool), yoghurt, kefir, (rauwemelkse) yoghurt en kombucha.
Wholybones bottenbouilon is mild bereid en bevat daardoor minder glutamine en glutamaat dan de traditioneel lang getrokken bottenbouillon. Daarnaast bevat het bijzondere zeewieren die de een gunstig effect hebben op de groei van de belangrijke melkzuurbacteriën die een effect hebben op de productie van GABA.
Dus stap in je keuken en maak een heerlijke maaltijd met de Wholybones bottenbouillon en voel je kiplekker!
Bronnen
- Duranti, Sabrina, et. al., Bifidobacterium adolescentis as a key member of the human gut microbiota in the production of GABA, August 2020, Pub Med (PMID: 32839473)
- Fallon Morell, Sally, Nourishing Broth, Grand Central Lifestyle publisher, New York 2014
- Hay, Louise and Heather Dane The bone broth secret, a culinary adventure in health, beaty and longevity, Bij Hay House Inc USA, 2016
- Xiaolin Chen et.al., In vitro prebiotic effects of seaweed polysaccharides Journal of Oceanology and Limnology, July 2018
- Yijing Chen et.al., Regulation of Neurotransmitters by the Gut Microbiota and Effects on Cognition in Neurological Disorders, June 2021 Pub Med (PMID: 34205336)