Veel mensen weten dat een gezond en gelukkig leven begint bij een gezonde levensstijl. We hebben ongelooflijk veel informatie tot onze beschikking om gezonder en bewuster te leven: boeken vol recepten, goeroes online die ons vertellen hoe het moet, magazines vol tips en tricks om bewuster te leven. En toch lukt het ons niet goed om gezonder te worden. Het tegenovergestelde is zelfs waar: we zijn met zijn allen flink op weg om steeds ongezonder te worden!
Iedereen over de hele wereld vindt gezondheid erg belangrijk
Niemand kiest ervoor om ongezond te zijn. Sterker nog als je kijkt naar internationale onderzoeken over wat mensen belangrijk vinden dan blijkt iedere keer dat fysieke en mentale gezondheid op nummer één staat. De tijd die we spenderen op social media vinden we één van de minst belangrijke dingen. En toch doen we dat weer juist wel. Bijzonder toch… wat je doet komt dus niet altijd overeen met wat je denkt en wilt.
Wat is er aan de hand?
Er zijn drie dingen op gezondheidsvlak die nu spaak lopen. Allereerst hebben we, ondanks de grote hoeveelheid informatie, niet de juiste kennis over voeding. Ten tweede: er zijn te weinig essentiële gezonde voedingsmiddelen beschikbaar, want helaas liggen de supermarkten vol met producten die gemakkelijk gekocht kunnen worden, maar niet vanzelfsprekend gezond zijn. En als derde: de onderschatting van al het indrukwekkende leven om en in ons. Als je dit leven echt ziet, voelt, waarneemt en er naar luistert, kom je in balans en wordt niet alleen jij maar ook al het leven om je heen een stuk gezonder en vitaler.
Voedingswetenschap is geen harde wetenschap
Hoe komt het dat we niet de juiste kennis over voeding tot onze beschikking hebben? Dat komt doordat het verdomd lastig is om voedingsonderzoek te doen. Een ziekte ontwikkelt zich pas na verloop van tijd. En je kan mensen niet een langere tijd gecontroleerd een specifiek dieet laten volgen, tenzij je ze langdurig op zou sluiten in een gecontroleerde ruimte voor je onderzoek.
Voedingsonderzoek wordt daarom vaak gedaan door een groep mensen, gedurende een langere periode, te bestuderen in hun gewone leven. Aan de hand van vragenformulieren worden dan verschillende aspecten bestudeerd. Dit type onderzoek noem je epidemiologisch onderzoek. Er wordt dan bijvoorbeeld gekeken naar verbanden tussen een leefstijl keuze en het voorkomen van ziektebeelden. Maar als er een verband gevonden wordt is het maar de vraag of er ook een oorzakelijk verband bestaat.
Een voorbeeld: Stel dat een onderzoek uitwijst dat mensen die een broodje frikandel eten een grotere kans hebben op een hartaanval, betekent dit dan ook dat het broodje frikandel de veroorzaker is van de hartaanval? Misschien drinken de mensen die vaak een broodje frikandel eten ook vaker frisdrank of bewegen ze minder of hebben ze geldproblemen en meer stress.
Meer zelfdoding als er meer geld naar wetenschappelijk onderzoek gaat?
Op internet zijn bizarre voorbeelden te lezen waar je een hele sterke relatie kan vinden tussen twee dingen, waarvan het oorzakelijk verband absurd is. De Amerikaan Tyler Vygen maakt hier een sport van. Hij vond een grafiek waarbij de overheidsuitgaven voor wetenschap door de tijd werden weergegeven.
Daarna kwam hij een andere grafiek tegen waarbij het aantal zelfdodingen door de jaren heen was gemeten.
Hij presenteerde beide lijnen in een grafiek. En voilà, een mooie relatie werd zichtbaar. Voordat je het weet heb je een theorie in de naam van de wetenschap.
Dit gebeurt dus gemakkelijk in de voedingswetenschap. Voor kennis over voeding is het dus heel belangrijk dat je goed wetenschappelijke artikelen kunt lezen en de methoden die gebruikt zijn, kan analyseren en beoordelen.
Wholy Bones bottenbouillon is gemaakt van dierlijke producten. Dat is toch ongezond?
Zo lijkt er nu consensus te bestaan dat het eten van vlees ongezond zou zijn. We zouden prima zonder kunnen volgens de laatste berichten in de media. Wij krijgen dan ook regelmatig de vraag van mensen of de Wholy Bones bottenbouillon wel zo gezond is.
Verzadigde vetten die in de Wholy Bones bouillon zitten zouden het cholesterol verhogen en de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Maar dit is de oude wetenschap die in de vorige eeuw is ontstaan. Helaas krijgen artsen tijdens hun opleiding en werkzame leven maar weinig kennis van voeding en darmgezondheid.
De levensmiddelenindustrie verdient goed geld aan al die bewerkte producten, vol met plantaardige geraffineerde oliën en suikers. En zo blijven we jaren in een verkeerd paradigma hangen.
Kortom er bestaat geen onderzoek dat rechtstreeks aantoont dat vlees ongezond zou zijn. Volkeren over de hele wereld, door de jaren heen, hebben vlees en vis gegeten. Uit onze voorgeschiedenis blijkt dat we als mens vele verschillende voedselbronnen tot ons kunnen nemen en er prima en gezond van kunnen leven. Echter de gemene deler van succesvolle diëten en gezonde volkeren is dat het eten onbewerkt of minimaal bewerkt is.
Het probleem met bewerkte producten en het missen van essentiële voedingsstoffen
Het is maar de vraag of de levensmiddelenindustrie de voedingswetenschappen op juiste waarde weet te schatten. Veel producten die je in de supermarkt kan vinden zijn in elk geval niet gezond. Door de overbewerking zijn het veelal ‘lege producten’ die maar weinig voedingswaarde bevatten. Ze zijn rijk aan omega 6 vetten en daardoor ontstekingsverhogend, ze bevatten veel koolhydraten en niet de goede gezonde vetten en eiwitten. Het is dus verstandig om je eten vers op de plaatselijke markt of landwinkel te halen, zelf te koken en je menu aan te vullen met visolie en bottenbouillon!
Darmgezondheid wordt vaak niet meegenomen
De gangbare gedachte is dat ieder pondje door het mondje gaat en alles wat je eet ook aankomt. Maar is dit wel terecht? Je voeding maakt een ingewikkelde reis waarin het in stukjes wordt afgebroken. Het gaat door je spijsverteringskanaal, het ontmoet je microbioom, met daarin alle virussen, bacteriën, schimmels en gisten en je eigen afweersysteem, het kruist je darmwand, reist verder in je bloedbaan baan of lymfesysteem, om uiteindelijk als afzonderlijke moleculen in je cellen te belanden.
De samenwerking van je lichaam met met jouw unieke darmmicrobioom is daarbij cruciaal. Al dat microleven kan je beschermen, helpen voeden en hormonaal aansturen. Maar het tegenovergestelde is ook waar. Het kan je ondermijnen, zowel fysiek als mentaal. Het kan je doen verlangen naar fast-food en je gevangen houden in een ongezonde vicieuze cirkel zonder dat je daar weet van hebt!
Jouw microbioom is verbonden met hoe je eet en verbonden met het leven buiten jou. We moeten eigenlijk weer een beetje terug waarvan we verwijderd zijn: ons verbinden met de natuur. En misschien deden onze voorouders het niet zo gek. Wanneer je je weer verbindt met de natuur, vies durft te zijn, buiten in de zon gaat wandelen, gaat zwemmen in natuurwater, gaan de darmen ook weer helen. Rewildering dus!
Complexe wereld weer simpel maken
Kortom we leven in een tijd waarin de vraag over wat we moeten eten enorm gecompliceerd is geworden. Nog nooit eerder hebben mensen zoveel moeten nadenken over wat ze zouden moeten eten. Voor voedingsmiddelenbedrijven is het heel winstgevend om van alles te verzinnen en dat te onderbouwen met ‘wetenschappelijk onderzoek’.
Echter al die professionele voedingsadviezen en aanbevelingen hebben ons dus niet gezonder gemaakt.
Eten heeft een veel bredere betekenis dan het tot je nemen van energie, mineralen en vitamines. Eten heeft ook te maken met genot, met gemeenschapszin, met familie en spiritualiteit, met onze relatie tot de natuurlijke wereld in ons lijf (ons prachtige darmmicrobioom) en buiten ons lijf.
Saskia en Karin van Wholy Bones houden een pleidooi voor natuurlijk en echt-eten. Aan tafel, met aandacht, samen genieten. Eten wanneer we honger hebben en stoppen wanneer we genoeg hebben gehad. Niet weten wat je eet, maar voelen en beleven wat je eet! Zelf met aandacht gaan koken met echte ingrediënten en natuurlijk samen aan tafel gezellig de maaltijd op eten.
Eet smakelijk!
Bronnen
National Geographic, Nick Cage Movies Vs. Drownings, and More Strange (but Spurious) Correlations, www.nationalgeographic.com/science/article/nick-cage-movies-vs-drownings-and-more-strange-but-spurious-correlations
Rogers, D. and R. Wolff, Sacred Cow, Ben Bella Books Inc, Dallas, 2020
Ruiz-Núñez B, Kuipers RS, Luxwolda MF, De Graaf DJ, Breeuwsma BB, Dijck-Brouwer DA, Muskiet FA.Saturated fatty acid (SFA) status and SFA intake exhibit different relations with serum total cholesterol and lipoprotein cholesterol: a mechanistic explanation centered around lifestyle-induced low-grade inflammation. J Nutr Biochem. 2014 Mar;25(3):304-12