Kitchari Rijst
Kitchari is een oud Egyptisch gerecht dat veel op straat wordt verkocht. Je kan het maken als eenvoudige avondmaaltijd maar is ook heerlijk om koud of warm te eten als lunchgerecht.
diner • 4 personen • voorbereiding: 30 minuten, bereidingstijd: 45 minuten
Ingrediënten
- 250 g basmatirijst
- 80 g rode linzen
- ½ tl kaneel
- 4 kruidnagels
- 1 tl komijnzaad
- 2 uien, fijngesneden
- 1 verse groene chilipeper, fijngehakt
- 4 tenen knoflook, fijngesneden
- ½ tl kurkuma
- 500 ml Wholy Bones bouillon
- 150 g ongezouten noten (cashewnoten, amandelen, hazelnoten)
- ghee of roomboter
- zeezout
- peper
Bereiden
- Laat de linzen samen met de rijst minimaal 30 minuten weken in ruim koud water.
- Smelt een flinke klont boter (of ghee) in een pan. Voeg de kaneel, kruidnagels en komijnzaadjes toe. Roer 2 minuutjes totdat de heerlijke aroma’s vrij komen.
- Voeg de uien toe aan het kruidenmengsel en fruit 8-10 minuten.
- Voeg de groene chilipeper en knoflook toe en bak 2 minuten mee.
- Voeg de kurkuma toe.
- Giet de rijst en linzen af en voeg toe aan de pan.
- Giet de Wholy Bones bouillon en nog 250 ml water bij de rijst en laat het zachtjes pruttelen.
- Draai het vuur laag en laat het gerecht langzaam garen (met de deksel op de pan).
- Na ongeveer 30 minuten is het vocht verdampt en de rijst gaar.
- Maak op smaak met peper en zeezout.
- Hak de noten en meng ze door de rijst.
Tip: lekker met een naanbroodje en een knoflooksausje met yoghurt.