Rode kool
Een klassiek recept met appels maar net even anders fris door de pruimen en de balsamicoazijn. Heerlijk om warm te eten met aardappelpuree en een gehaktballetje. Maar als een salade, koud, kan zeker ook.
diner • 4 personen • bereidingstijd: 35 minuten
Ingrediënten
- 1 kg rode kool
- 220 g gerookt spek in stukjes
- ghee of roomboter
- 2 stevige zure appels
- 2 takjes rozemarijn, gestript
- 1 volle theelepel venkelzaad
- 100 g gedroogde pruimen
- 1 clementine, zest en sap
- 60 ml balsamicoazijn
- 300 ml Wholy Bones runderbouillon
- Himalayazout
- peper
Bereiden
- Haal de slechte bladeren van de rode kool. Snij hem in vieren, haal de kern eruit en snij hem daarna in fijne stukjes. Zet apart.
- Zet een braadpan op laag vuur met 1 eetlepel ghee of roomboter.
- Voeg de gerookte spekblokjes toe en laat rustig bakken totdat het knapperig is.
- Schil, ontpit en snij ondertussen de appels in partjes.
- Als het spek knapperig is voeg dan de rozemarijn toe en roer voor 1 min. Haal het mengsel eruit en leg het op een bord apart. Laat het vet in de pan zitten.
- Voeg het venkelzaad en de gesneden appels toe in de pan. Snij de pruimen (verwijder harde stukjes), voeg ze toe en roer en bak voor 2 min.
- Voeg de zest en sap van de clementine toe, de balsamicoazijn, de rode kool, de Wholy Bones runderbouillon en een snufje Himalayazout en peper.
- Laat het geheel met een deksel op de pan zachtjes stoven voor 20-25 min. en roer elke 5 min. om de smaken goed te mengen.
Garneer met de gebakken spek en rozemarijn.