Misschien voel jij al zelf dat je darmgezondheid niet optimaal is omdat je echt darmklachten hebt. Bijvoorbeeld een prikkelbare darm, een opgeblazen gevoel, last van maagzuur, of oprispingen, veel intoleranties, of geen goede ontlasting. Maar er zijn juist ook veel andere ongemakken en gezondheidsproblemen waar jezelf misschien geen weet van hebt dat deze veroorzaakt worden door je darmen die niet in balans zijn.

Je darmmicrobioom werkt heel nauw samen met jouw lichaam. Al dat microleven zorgt ervoor dat je eten goed wordt verteerd. Maar daarnaast beschermen ze je ook tegen ziektekiemen en alles wat niet in je lichaam thuis hoort. En verder maken al die bacteriën, schimmels en gisten bio-actieve stoffen aan. Zoals neurotransmitters, hormonen en vitaminen. Dus direct en indirect heeft je darmgezondheid invloed op je gehele gezondheid.

Wat kan deze mooie symbiose met je lichaam verstoren?

Geboorte en borstvoeding

Allereerst de manier waarop je bent geboren. Via een natuurlijke bevalling krijg je van je moeder, via het vruchtwater, de eerste darmflora binnen. Op deze manier bepaalt je moeder het prille begin van jouw darmfloraontwikkeling. Als je moeder dus al darmproblemen of een ziektegeschiedenis heeft die gelinkt is met de darmen, kan jij dit dus overnemen. Bij een keizersnede gaat het anders. Het eerste contact van het kindje is dan de huid op huid contact van de handen die het aanraken. Kinderen die via een keizersnede zijn geboren hebben een andere start. Ze hebben over het algemeen een minder divers darmmicrobioom. Ook via de borstvoeding krijgt het kindje de darmflora binnen. Het maakt natuurlijk uit als het kindje de fles krijgt die uit de afwasmachine komt of dat het huid op huidcontact heeft met de moeder.

Toxines in onze omgeving

We leven in een onnatuurlijke wereld. Het is altijd heel erg schoon. We ademen lucht in via airco’s, wassen met water wat schoon is. En in veel producten zitten stoffen die microbiële groei remmen zodat de producten veilig en lang in het schap kunnen staan. Maar ook antibioticakuren verminderen natuurlijk sterk de bacteriën in je lijf en in je darmen en dat kan in sommige situaties levensreddend zijn. Maar wat veel mensen niet weten is dat antibiotica niet de schimmels en de gisten doden. Schimmels en gisten houden juist van een standaard westers menu waar vaak veel suikers en koolhydraten in zitten. Dus als je hier niet bewust mee omgaat, ontwikkel je na een antibioticakuur makkelijk een overgroei van schimmels en gisten. Veel mensen hebben last van een Candida schimmel. Het kan een oorzaak zijn van kalknagels of van de kleine smet vlekjes op de huid.

Andere toxische stoffen als PFAS, glyfosaat ondermijnen een natuurlijke balans in ons darmmicrobioom . Zelfs op het eerste gezicht onschuldige medicijnen als paracetamol, ibruprofen of de pil hebben een impact op je spijsvertering.

Veel van die toxines kunnen we niet altijd vermijden, maar je kan er wel voor zorgen dat je lever, het orgaan wat verantwoordelijk is voor het detoxen, optimaal werkt en dat je toch probeert zo natuurlijk mogelijk te leven.

Stress in ons leven

Stress is misschien wel de belangrijkste factor dat we darmgezondheidsproblemen hebben. We leven in het westen in een ‘chronische’ stress situatie, wat voor veel mensen normaal is. Stress vertraagt je spijsvertering enorm en verandert daarmee je darmflora. Je krijgt bijvoorbeeld de verkeerde darmflora op verkeerde plaatsen in je spijsverteringskanaal. Je kan dit bijvoorbeeld merken wanneer je een opgeblazen gevoel hebt na het eten.

Wat is onze grootste veroorzaker van stress? Onze grootste stress veroorzaker is dat we uit verbinding leven en veel in ons hoofd zitten.

Ons westers menu

Voeding is natuurlijk ook een hele belangrijke oorzaak van onze darm- en gezondheidsproblemen. Het fijne van voeding is, dat je er zelf veel invloed op hebt en dat je ook snel veel verbetering kan bewerkstelligen als je hier mee bezig gaat. Door zelf te gaan koken en bewerkte fabrieksvoeding uit je menu te schrappen zet je een belangrijke eerste stap. Wholy Bones hoopt je iedere keer te inspireren ‘echt’ te gaan eten met het seizoen mee. Voor sommige mensen is er natuurlijk meer nodig om de darmwand en de balans in het microbioom te veranderen. Als je daar meer over wil weten kan je contact opnemen met Karin (karin@wholybones.nl)

Zo zijn er dus factoren waar je als persoon minder invloed op hebt en factoren waar je juist zelf veel aan kan doen.

Over het algemeen zorgen al die ongezonde factoren ervoor dat onze darmgezondheid in het westen te wensen overlaat.

  • We hebben te weinig biodiversiteit in de darmen
  • We hebben sowieso te weinig micro-organismen in de darmen
  • En we missen de goede stammen en hebben te veel ziekmakende stammen. De balans is zoek.

Wat is het gevolg van deze onbalans?

  1. De niet helpende micro-organismen en overbewerkte voeding zorgen voor ontstekingen en het vrijkomen van lipopolysacchariden die ervoor zorgen dat je lichaam constant een immuunreactie vertoont.
  2. En als dat lang genoeg doorgaat zorgt deze irritatie dat je darmwand niet meer mooi sluit. Je ontwikkelt een lekkende darm.
  3. En dan krijg je de volgende situatie dat al die minder goede micro-organismen niet die voeding goed verteert, en niet die mooie helpende neurotransmitters, hormonen en vitaminen maakt, maar stoffen die toxisch voor je zijn.
  4. Doordat de darmwand niet meer heel is, komen deze toxische stoffen rechtstreeks in je bloedbaan terecht. En dit veroorzaak weer veel problemen zoals: voedselintoleranties, maar ook auto-immuun ziekten en mentale en gedragsproblemen als depressie, ADHD, Alzheimer of Autisme.
  5. Over het algemeen gaat je spijsvertering op de rem en krijg je last met het verteren van vetten en bepaalde eiwitten. Denk aan gluten, melkeiwit, bepaalde eiwitten van nachtschade groenten of noten.

Deze rommelige toestand wil je natuurlijk doorbreken. En het startpunt zou altijd moeten zijn om de darmwand te helen. Want dan gaan je darmen weer doen wat ze moeten doen. En spreek je je eigen helende kracht van je lichaam weer op een natuurlijke manier aan!

 

Bronnen

  • Campbell-McBride, N, GAPS: Gut and Physiology Syndrome


Wil je graag Wholy Bones bottenbouillon bestellen?

 


Wil je graag zelf bottenbouillon maken? We delen graag het recept.

Meld je aan en ontvang de link voor de download: