Constipatie
Constipatie is altijd een teken dat de darmgezondheid niet op orde is. De helpende microflora spelen namelijk een cruciale rol in de vorming van goede en soepele ontlasting. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat er slijm (mucus) wordt geproduceerd aan de darmwand. Ook worden er vaak te weinig verteringssappen geproduceerd vanuit de lever (gal) en alvleesklier. Waardoor met name vetten niet goed worden afgebroken. Chronische constipatie is een ongezonde situatie voor je hele lijf en zorgt voor chronische ontsteking. Dit moet je dus echt oplossen. Als referentie: Een gezond persoon gaat 1 tot 2 keer per dag naar het toilet en hoeft daar geen moeite voor te doen.
De oorzaak kan verschillend zijn. Soms eten mensen teveel vezels die niet verteerd worden en de spijsvertering vertragen. Of juist te weinig vezels om de ontlasting soepel te maken. Of zijn het juist de slecht afgebroken voedingsstoffen die voor verstopping zorgen.
Wat kan je doen
Zorg voor een goede darmflora. Dit doe je door dagelijks gefermenteerde voeding te nemen of probiotica te slikken. Eet makkelijke vezels (wieren, gekookte groenten, sudder gerechten) en vermijd moeilijke vezels (brood, zaden, rauwe groenten). Ga bewegen! Dit zorgt ervoor dat de darmen ook makkelijker in beweging komen. Soms kan het nodig zijn je hele darmflora stap voor stap opnieuw op te bouwen en de biodiversiteit in de darmen structureel te verbeteren.
Chronische diarree
Als je keer bedorven eten hebt gegeten is het een levensreddend mechanisme van je lijf om alles er direct uit te gooien en niet op te nemen. Dit is ‘gezonde diarree’. Maar als je structureel waterige ontlasting hebt is dit niet goed. Het duidt op ontstekingen aan de darmwand. Je lichaam kan het eten wat je eet niet goed opnemen en wil er zo snel mogelijk van af.
Wat kan je doen
Wanneer je chronische diarree hebt, is het belangrijk dat je de ontstekingen aan de darmwand oplost en verhelpt. Dit doe je door je darmen rust te geven door niet te eten (vasten). Door regelmatig bottenbouillon te drinken zorg je ervoor dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt om de darmwand goed te helen. Eet goede vetten (dierlijke vetten) en neem een omega 3 visolie supplement van hoge kwaliteit (geen capsules, maar verse olie!). Vermijd bewerkt eten wat veelal vol zit met ontsteking verhogende ingrediënten en toevoegingen.
Lees hier meer over omega 3 en visolie
Maagzuur
Je maag bevat zoutzuur en is flink zuur (een van pH 1,5). Dit zuur heeft een functie. Het zorgt er voor dat ziekmakende micro-organismen het niet overleven. Verder zorgt het voor de start van de eiwitvertering. Vooral voor de vertering van melk eiwitten en gluten is een zure maag onontbeerlijk. Vrijwel iedereen met een slechte darmflora maakt niet genoeg maagzuur aan. Het blijkt bijvoorbeeld dat giftige stoffen, die worden geproduceerd door Candida (schimmel) of Clostridia (bacterie), een verlaagde maagzuurproductie veroorzaken. Deze ziekmakende micro-organismen maken ook de maagwand kwetsbaar en hebben invloed op het sluiten van de klep tussen maag en slokdarm. Hierdoor krijg je last van maagzuur.
Wat kan je doen
Neem geen maagzuur remmers! (deze maken het maagzuur minder zuur en zorgen voor nog meer spijsverteringsissues). Eet koolhydraat arm. De ziekmakende microflora houden namelijk van koolhydraten en floreren in je maag als je veel brood, pasta’s, chips en koekjes eet. Overweeg tijdelijk je maag te helpen door Betaine HCl te slikken. Zorg dat je genoeg zeezout aan je maaltijden toevoegt. Want zout is nodig om zoutzuur aan te kunnen maken. Drink bottenbouillon voor elke maaltijd. Bottenbouillon stimuleert de aanmaak van spijsverteringsenzymen en de productie van maagzuur en helpt zo het goed functioneren van het sluiten van de klep tussen maag en slokdarm.
Een opgezette buik nadat je gegeten hebt.
Herken je dat wanneer je iets hebt gegeten je buik opzwelt? Soms lijkt het wel of dat je zwanger bent! Dit noem je SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth). Dit betekent dat de verkeerde microorganisme in de dunne darm aanwezig zijn. Die maken van de voeding allemaal stofjes, waaronder flink veel gassen. Een onprettig gevoel!
Wat kan je doen
Je moet zorgen dat die ‘verkeerde microorganismen’ niet binnenkomen. Hiervoor heb je flink zuur maagzuur nodig (zie hierboven). Verder eet natuurlijk, geen smoothies of shakes. Deze producten gaan veel te snel door je darmgestel heen, met als risico dat je flink veel fermentatie kan veroorzaken aan het einde van je dunne darm.
Constipatie kan ook een oorzaak zijn van SIBO. Doordat je ontlasting ‘stil staat’ in je dikke darm, krijgen micro-organismen die in de dikke darm thuis horen de mogelijkheid de dunne darm omhoog te kruipen. (dus kijk bij het kopje constipatie hoe je dit kan oplossen).
Stress is ook vaak een boosdoener voor SIBO. Dus relax!
Dit is even genoeg informatie voor deze keer Een volgende keer meer over prikkelbare darm, darm ontstekingen en ziekten van Crohn.